Leer jezelf kennen met behulp van paarden

x

Persoonlijke ontwikkeling

x

Gedragstherapie voor paarden

x

Natuurlijk leren paardrijden

Persoonlijke training

Bij de persoonlijke training zetten we paarden in als hulpmiddel voor mensen. Hierbij doen we een beroep op de natuur van de paarden. Wat inhoud dat paarden vluchtdieren zijn en in kuddes leven.

 Een paard is continu zijn omgeving aan het screenen. Zijn er roofdieren in de omgeving? En welke bedoeling hebben deze roofdieren? Paarden hebben enorme sterke zingtuigen waarmee ze op afstand kunnen aanvoelen wat er om gaat in een roofdier. Als een paard merkt dat het roofdier aan het jagen is, vluchten ze. Als ze voelen dat de roofdieren verzadigd zijn, zullen ze normaal verder gaan.

 Doordat paarden kuddedieren zijn, zijn ze afhankelijk van hun kudde. Wie is de leider met de meeste ervaring en wijst de rest de weg als er gevaar dreigt (de leidende merrie)? En wie is het sterkste paard  en kan het beste de kudde verdedigen (dekhengst)? Los hiervan moet ook ieder kudde lid gezond zijn. Als een van de paarden (buikkramp) heeft, is het in staat om te vluchten. De andere paarden van de kudde proberen om dit zieke dier te helpen. Dat doen ze door extra bescherming te bieden en spanning over te nemen. Deze spanning laten ze vervolgens afvloeien door te gapen.

 Het bijzondere aan paarden is dat ze geen onderscheid maken tussen een mens of een dier. Zodra ze in contact worden gebracht met een persoon, reageren ze vanuit hun natuur op de spanning en uitstraling die dit ‘nieuwe kuddelid’ met zich meedraagt. Als ze opmerken dat deze persoon ‘koliek’ (buikkramp of buikpijn) heeft, gaan ze proberen om te helpen. Dit doen ze weer vanuit hun perspectief om samen zo veilig mogelijk te zijn en om te kunnen vluchten bij mogelijk gevaar

 

Gedragstherapie voor paarden

Tijdens het consult wordt het gedrag van uw paard geobserveerd en uitgevraagd. Hieruit volgt een diagnose, u krijgt een heldere uitleg over de gedragsproblemen van uw paard. De ervaring leert dat inzicht in het ongewenst gedrag al de helft van de doorbraak is.

 In het therapieadvies wordt duidelijk en stapsgewijs uitgelegd hoe u het gedrag kunt veranderen of stoppen. Alle aspecten die het ongewenst gedrag beïnvloeden zoals welzijn, management en voeding worden meegenomen in het advies. Het therapieadvies wordt mondeling besproken en schriftelijk toegestuurd. Een beknopt diagnoserapport wordt naar uw dierenarts gestuurd (enkel met uw toestemming).

 Het advies is gebaseerd op uw persoonlijke situatie en praktisch uitvoerbaar. U kunt zelf aan de slag met het probleemgedrag maar u kunt ook persoonlijke begeleiding krijgen van uw gedragstherapeut.

Natuurlijk leren paardrijden

Echt natuurlijk is rijden op een paard eigenlijk helemaal niet. Paarden worden niet met een zadel op hun rug geboren! Een paard is van nature een relatief angstig wezen. Het is een prooidier en altijd alert op de aanwezigheid van roofdieren. Ook al zijn ze al generaties in mensenhanden geweest, ze hebben nog steeds prooidier instincten. Zouden we echt ‘natuurlijk’ rijden, dan zitten we op een potentiële tijdbom! Wat we eigenlijk willen is, dat het paard boven zijn natuur uitstijgt! We willen dat het paard zich laat leiden door… een roofdier: de mens!

Dat het mogelijk is om een paard boven zijn natuur te laten uitstijgen, hebben al vele ruiters voor ons bewezen. Sommigen hadden daarbij diepe vriendschapsbanden, waarbij het paard zijn ruiter menigmaal behoedde voor gevaar. De wijsheid en kennis die nodig zijn om tot zo’n band met je paard te komen is vaak met die personen mee het graf ingegaan. Telkens moest de nieuwe generatie weer opnieuw het wiel uitvinden.

Gelukkig hebben we tegenwoordig een aantal prachtige paardenmensen in ons midden, die het wiel voor ons (her)uitgevonden hebben en de elementen die nodig zijn voor het contact met je paard in begrijpelijke taal hebben opgeschreven, waardoor deze kennis verspreid kan worden en niet meer verloren kan gaan.

 

Neem contact met ons op

Wij staan je graag te woord voor vragen/opmerkingen

Adres

Oosteinderweg 549 A, 1432 BL Aalsmeer 

Email

info@naturalhorsecoaching.nl

z

Telefoon

Tel: 06 5122 5728 

×

Hallo!

Klik op een van onze collega's hieronder voor de livechat of stuur een mail naar info@naturalhorsecoaching.nl 

× Hi! Hoe kan ik je helpen?